ВАЖЛИВО!

ІНФОГРАФІКА

Дорожня карта для людей, переміщених в межах країни (доповнена по всій Україні)

ДОВІДНИК
демобілізованого учасника антитерористичної операції

 

>

   
13.02.2019

Служба у справах дітей адміністрації Центрального району нагадує, що з минулого року в Україні посилено відповідальність за неналежне виконання батьківських обов’язків

З 28 серпня 2018 року набула чинності нова редакція статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якою значно посилено відповідальність батьків або осіб, які їх замінюють, за ухилення від виконання обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей.

— В першу чергу, слід зазначити, що тепер немає такого виду покарання як «попередження». Введено нові, досить значні грошові штрафи для батьків та осіб, які їх замінюють. Якщо перший раз батьки притягуються до відповідальності за даною статтею, то таке правопорушення потягне на штраф від 850 до 1700 гривень, а якщо і це не допоможе, і недогляд за дітьми буде зафіксовано повторно протягом року, то в подальшому штраф для горе-батьків буде уже від 1700 до 5100 гривень, що є доволі значними сумами, які доведеться віддати із сімейного бюджету, або в разі несплати які будуть вирахувані з будь-яких доходів правопорушника працівниками Державної виконавчої служби. Аналогічне покарання передбачено і для тих батьків, чиї діти віком від 14 до 16 років скоюють правопорушення. А за вчинення дітьми діянь, що містять ознаки злочинів, батьків тепер будуть штрафувати на суму від 1700 до 5100 гривень, - коментує заступник начальника Служби у справах дітей адміністрації Центрального району Юлія Батовська.

Згідно змін у ст. 183 КУпАП за несплату аліментів на утримання дитини за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин; повторне протягом року вчинення правопорушення - від 240 до 360 годин.

Ухилення особи від суспільно корисних робіт тягне за собою адміністративний арешт строком до 10 діб.

Відповідно до змін у ст.184 КУпАП у разі ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від обов’язків щодо створення належних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей, передбачено накладення штрафу від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (надалі – нмдг); за ті ж самі дії, вчинені повторно протягом року, - штраф від 100 до 300 нмдг;

За вчинення неповнолітніми віком від 14 до 16 років правопорушення тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, що їх замінюють від 50 до 100 нмдг, за вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину – від 100 до 300 нмдг.

За невиконання рішення органу опіки та піклування щодо визначення способів участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від дитини, – штраф від 100 до 150 нмдг;

Відповідно до змін ст.18850 КУпАП за недопущення одним із батьків, з якими проживає дитина, службових осіб органу опіки та піклування до обстеження умов проживання дитини, створення перешкод посадовим особам органу опіки та піклування при здійсненні інших покладених на них повноважень – штраф від 50 до 100 нмдг, за ті самі дії, вчинені повторно протягом року – штраф від 100 до 300 нмдг.

Зміни ч.5 ст. 157 Сімейного кодексу України той з батьків, з яким за рішенням суду або висновком органів опіки та піклування підтверджено місце проживання дитини, самостійно вирішує питання тимчасового виїзду дитини за межі України на строк, що не перевищує одного місяця.

Служба у справах дітей адміністрації Центрального району